петак, 15. јануар 2016.

Ostale terapije: Biotin

Jedan od zanimljivijih lekova novijeg datuma, biotin, dolazi pod mnogim imenima (Biotin, Vitamin H, Vitamin B7, MD1003).

Šta je biotin? Jedan od manje poznatih vitamina, za koji je utvrđeno da, ukoliko se duže vreme uzima u velikim dozama, može da utiče na remijelinizaciju, tj popravku štete nastale usled multiple skleroze.

Wikipedia:



Biotin nije svemoćan, ali je pružio nadu pacijentima koji imaju progresivne oblike MS. U toku su kliničke studije, faza III, nad pacijentima koji pate od primarne i sekundarne progresivne MS. Pacijenti koji su uzimali visoke doze biotina (300mg dnevno), tokom dužeg vremenskog perioda (par godina), pokazali su delimičan oporavak (ne drastičan, ali vidno poboljšanje), dok je kontrolna grupa koja je primala placebo imala pogoršanje. Dugotrajna uporna terapija biotinom, dakle, uz malo sreće, može da preokrene lagano propadanje u lagan oporavak kod pacijenata sa progresivnim tipovima MS.

Na ovom linku možete pronaći ceo izveštaj sa pilot studije:


Iako studije nisu rađene na pacijentima sa relapsno/remitnim oblikom MS, nema razloga da kod njih bude drugačije, pogotovo s obzirom na činjenicu da uskoro kreću studije gde će se Biotin koristiti kao tretman za posledice optičkog neuritisa, bez obzira na tip MS koji ga je izazvao.

Podaci o kliničkim studijama su ovde:


Najbolja strana biotina: Nema sporednih efekata ni interakcija, nikakvih. Potpuno je bezbedan za korišćenje. Mogao bi se koristiti kao dodatak terapiji DMF-om, na primer. Doziranje bi bilo vrlo jednostavno, 3 kapsule po 100mg dnevno, plus kapsule mogu biti obične, ne-gastrorezistivne. Čak bi se mogao jednostavno razmutiti u čaši vode, efekat bi bio isti.

Gde nabaviti biotin? Opet, kod naših starih prijatelja, Sigma-Aldrich:


Nažalost, cena je problem, 25g košta skoro 4000 EUR. Ta količina bi potrajala 75 dana. Cena godišnjeg tretmana bi bila oko 19500 EUR. Istražiću da li postoji neka jeftinija alternativa, Kina mi prvo pada na pamet.

Ako nabasam na jeftin biotin negde, pisaću, do tada, ovo je preskupa terapija za većinu nas.

Update: U Kini je Biotin jako povoljan, oko 300$ za kilogram, pokušaću da nabavim odatle :)

24 коментара:

  1. Jeste uspjeli nabaviti biotin? U kakvom je obliku navedeni biotin iz Kine?

    ОдговориИзбриши
  2. Србодлаче, драго ми је да си и паметан и приземан. Тамо где си посвећен, посвећен си дебело, а тамо где и ниси баш, не упушташ се и препушташ да закључује упућенији. Лепо је, смислено и учинковито имати приступа човеку који уме да размишља а претпостављам и да каже не знам кад тако мисли. Никад не бих открила што - шта што ме се тиче. Хвала ти што делиш своје знање. Врло си хуман. Бог те благословио.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hah, ne verujem u bogove nikakve, ali hvala svakako :) PS ne preterujte, ja sam samo običan čovek koji se malo više loži na medicinu.

      Избриши
    2. Само се ти ложи, ал и нас мало надими. Мислим на ту твоју медицину. Бог ти добро дао.

      Избриши
  3. da li si cuo nesto o ovome, i ako jesi,zanima me tvoje misljenje. hvala


    https://youtu.be/fMEm-6Jq2cg

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jesam, čuo sam, mnogo puta... Ne znam šta da kažem, definitivno postoji veza vitamina D i autoimunih oboljenja ali svaki moj pokušaj da nadjem konkretne podatke ili studije na temu lečenja MS visokim dozama vitamina D je propao. Ispada da je dr Coimbra prilično usamljen u ovim tvrdnjama. Istražiću još ovu temu, za sada nemam dovoljno podataka da bih znao da li je ovo prevara ili ne. Kopaću narednih par nedelja pa ću verovatno napisati nešto na ovu temu.

      Избриши
    2. U svakom slučaju, ukoliko neko želi da proba nešto ovakvo, samo napred, neće mu svakako biti gore osim ako zakači hipervitaminozu.

      Избриши
  4. kao neko ko ima primarno progresivni oblik ms, a u deficitu adekvatnih terapija za isti, jednostavno sam primoran da probam ovaj protokol i tako bar probam da ublazim progresiju bolesti. hvala ti na odgovoru a ja cu, ako nekog interesuje,posle par meseci terapije ostaviti neka svoja zapazanja o eventualnim poboljsanjima i uopste efektima ove terapije. pozdrav i samo hrabro u borbi sa ms.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da će raditi kako treba :) Obrati pažnju na mere predostrožnosti protiv prevelike količine kalcijuma u krvi... Spominju dijetu bez kalcijuma, unos mnogo tečnosti kao i vitamin K kao načine za borbu protiv toga.

      Избриши
  5. Pozdrav svima. Naručila sam biotin (vitamin B7) od proizvođača: http://www.bulksupplements.com/pure-biotin-vitamin-b7.html. Uglavnom, 25 gr praha i vaga za fino merenje koštaju 112 $. Problem je što proizvođač ne radi dostavu u zemlju nam Srbiju, pa je potrebno naći posrednika kojoj će proizvođač dostaviti kupljenu robu. Mi smo išli preko posrednika: https://www.myus.com. Proizvođač je tom posredniku na adresu u USA isporučio kupljenu robu bez naplate troškova transporta, a taj posrednik nam je onda naplatio jednokratnu članarinu od 10$ i dostavu 50$. Poslednji, a i najveći troškovi su carina, usluge špeditera i porez u iznosu od oko 12.000 dinara. S obzirom na sve propratne troškove, verovatno je bolje poručiti odmah veću količinu praha. I raspitajte se, ukoliko se odlučite za ovu opciju, možda postoji i jednostavniji i jeftiniji način isporuke. Što se tiče nabavke kapsula, za to sam koristila uputstvo s ovog sajta, ali sam napravila grešku što sam išla na bržu isporuku, preko kurirske službe, koja mi je onda tražila odobrenje Agencije za lekove da bi mi isporučila proizvod koji ima veze sa lekovima (kapsule). Normalnom, uobičajenom poštom mi je naknadno stiglo bez ikakvih problema.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Najzad, čovek od akcije :) Odlično, javite iskustva obavezno:) Ja još uvek čekam transfer iz Kine, ne žurim nigde...

      Избриши
    2. Da li neko fizicko lice iz USA moze da poruci sa gorepomenutog sajta i legalno prenese u Srbiju? Da li bi imao problema na granici?

      Избриши
    3. Stvarno ne bih znao... Videćemo...

      Избриши
  6. Srbodlace, zbog cega ne spominjes kupovini biotina u nasim apotekama?
    Vidim da ima raznih proizvodjaca i cena.

    Svaka ti cas na svemu ovome sto radis!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Terapeutska doza biotina je 300mg dnevno, da bi nju dostigao sa suplementima iz apoteke trebala bi ti po lopata pilula ujutro i uvece... Nije bas prakticno.

      Избриши
  7. Koliko sam ja istraživala, biotin iz apoteke, već spakovan u kapsule, nije čist, već ima i dodatke kao što je Ca, itd. To nije problem kada se koristi mala količina biotina, ali predstavlja problem kada se koristi količina od 300 mg, jer bi došlo do predoziranja kalcijumom, i ostalim dodacima. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  8. Kuzmanovicu hvala na detaljnom opisu svih terapija.Javljaj kada se nabavi biotin iz Kine :) Pozdrav !

    ОдговориИзбриши
  9. Pozdrav svima na forumu. Od pre neki dan meni bliska osoba se susrela sa dijagnozom MS koja je ustanovljena na osnovu magnetne rezonance. Ostalo je da se potvrdi analizom krvi i likvora, ali od tada se bavim(o) potragom za dobrim doktorom i pretragom interneta o lečenju ove bolesti. Što se tiče doktora za sada sve upućuje na dr Šarlotu Mesaroš na KCS-u. A što se tiče pretrage po internetu, za sada ovaj forum je nešto najrazumnije što je pretraga dala. Imam dva pitanja, i oba su vezana za alternativne načine lečenja i hteo sam da vas zamolim za vaše mišljenje o oba. Prvo pitanje je vezano za tehnički aparat iz Rusije STROITRON: http://rusmed.su/o-metode , a drugo pitanje je vezano za tinkture dr Šulca: https://tinkturedrsulca.com/2013/12/06/multipla-skleroza-2/
    Kakva su vaša iskustva sa ovim metodama?
    Pozdrav svim još jednom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dr Šarlota Mesaroš je koliko ja znam dobar doktor mada joj nisam bio pacijent, a obe ove metode koje si naveo su obična prevara i to je prilično očigledno. Pitaj bilo kog neurologa i potvrdiće ti.

      Избриши
    2. Hvala vam za odgovor, biće još pitanja u budućnosti kako se bude odvijala borba protiv MS.

      Избриши
  10. Pozdrav
    Moje ime je Nikola Jojin! Bolujem od MS-a I kao svaki bolesni u nasoj Srbiji moram da se lecim sam (Moras da budes svoj lekar, svoj advokat svoj…). Svima je to poznato! Nego moje pitanje jer razmisljam ozbiljno da krenem terapiju sa Biotinom. Sad me zanima Vase iskustvo, gde I kako ga nabavljas, da li postoji mogucnost da se pridruzim pri nabavci I tako delimo troskove postarine, a najvise me zanima koja je razlika ova dva Biotina (sem u ceni) – oba sui z Kine.
    Biotin 1 kosta 1$ za 1kg
    http://steroid.en.made-in-china.com/product/tvQEIimJWDWn/China-58-85-5-D-Biotin.html
    Biotin 2 kosta 872$ za 1kg
    http://yuancheng.en.made-in-china.com/product/SvPEKHRTsAVf/China-Biotin-vitamin-H-538-42-1.html
    I najzad kojom formulom – odnosom se odredjuje potrebna kolicina Biotina (jasno mi je da je to zavisno od koncetracije ali neigde ne mogu da pronadjem formula.
    Sa postovanjem, I u napred zahvalan
    Nikola

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja ne uzimam Biotin, imao sam neku kombinaciju iz Kine koja se izgleda izjalovila ali nema veze, meni je generalno dobro pa nemam potrebe. Samo sam ga ovde naveo kao potencijalnu terapiju za PPMS i SPMS, kao i za opticki neuritis.

      Ovaj prvi oglas mislim da je samo reklama, to nije prava cena, ovaj drugi je realan, to je regularna cena u Kini.

      Nema formule, treba ti sto je moguce cistiji Biotin, npr 98% kao ovaj iz drugog oglasa, uzimas 3x100mg dnevno i to je to. Ako ga nabavis, ja bi ga svakako odneo na hemijsku analizu pre nego sto pocnem da ga uzimam, ipak je to Kina.

      Избриши