четвртак, 3. јул 2014.

Ostale terapije: ATX-MS-1467 - Konačni lek?

ATX-MS-1467 je nova eksperimentalna terapija za multiplu sklerozu sa potpuno novim i originalnim pristupom. Dosadašnje terapije ili skreću pažnju imunom sistemu (interferoni, glatiramer acetat...), ili suzbijaju imunitet na različite načine (DMF, Fingolimod, svi citostatici...) ili obnavljaju mijelin (Anti-Lingo-1). Pri tome, bolest i dalje ostaje aktivna, samo se njene posledice ublažavaju. Jedini pravi lek za multiplu sklerozu do sada je bio presađivanje koštane srži. Međutim, izgleda da se stvari menjaju.

Tim naučnika finansiran od strane Merck Serono SA, Ženeva je primenio originalan pristup: Injekcije koje sadrže gradivne proteine mijelina. Kod zdravih ljudi one nemaju nikakav efekat, međutim, kod pacijenata sa multiplom sklerozom one izazivaju imunu reakciju. Ali, ukoliko se one daju tim pacijentima tokom dužeg vremenskog perioda, imuna reakcija na mijelinske proteine postaje slabija i polako nestaje jer telo počinje da prihvata mijelin kao nešto normalno. Ovo dovodi do prestanka napada imunog sistema na mijelin u organizmu i do zaustavljanja daljeg napretka multiple skleroze.

Originalni rad je objavljen u časopisu Neurology u aprilu ove godine. 


Rad sumira rezultate istraživanja na glodarima, ali ne bojte se, nismo mi mnogo različiti od njih. Kliničke studije na ljudima su već u toku, započeta je faza 1 (u fazi 1 se proverava bezbednost upotrebe). Za sada su rezultati odlični, sporednih efekata nema, a tok bolesti kod pacijenata izgleda drastično usporen (da bi se sa sigurnošću moglo tvrditi da je zaustavljen, moraće još dosta vremena da prođe).


Dok ovaj lek prođe kroz ostale faze kliničkog ispitivanja i stigne do tržišta, proći će još bar nekoliko godina. Nadajmo se da će cena biti prihvatljiva. Pozitivna je činjenica da lek ne stiže iz USA, pošto bi u tom slučaju cena sigurno bila jeziva. Zdravstvo u EU još uvek nije toliko zabasalo. 

U međuvremenu, učinite sve što je u vašoj moći da usporite napredak bolesti i smanjite štetu na vašim nervima, izgleda da je budućnost pred nama ipak svetla :)

7 коментара:

  1. Pa ovo je odlično, čitao sam već o tome
    Uliva dosta pozitive

    ОдговориИзбриши
  2. Verujem da će ovo biti kraj naših problema :)

    ОдговориИзбриши
  3. Kao i B3 vitamin
    http://www.newscientist.com/article/dn10130-vitamin-hope-for-multiplesclerosis-treatment.html

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pazi, koliko ja vidim, za nikotinamid kažu da samo potencijalno može da smanji dugoročnu štetu, a nisam video nigde nikakvu studiju efikasnosti niti da se ozbiljno koristi za terapiju. Ovaj članak je prastar, iz 2006. Jedino novije što sam našao je od prošle godine:

      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23973746

      A i tu se o terapiji nikotinamidom govori kao o nečemu što tek treba istražiti. Za sada nema nikakvih osnova da se on smatra za magični lek za MS. Možda kao prateća terapija, ako neko to dobro istraži i pokaže koliko je efikasan. ATX-MS-1467 je potpuno druga stvar, on bi trebalo da eliminiše sam uzrok bolesti, autoimunu reakciju na mijelin.

      Избриши
    2. Da, B3 samo kao prevencija i održavanje, dok ATX-MS-1467 ne uđe na liste

      Избриши
  4. Анониман14. јун 2020. 06:42

    Pozdrav i svako dobro!
    Koliko vidim ATX-MS-1467 je godinama i dalje u drugoj fazi, da li se zna zasto nema napretka?

    ОдговориИзбриши