среда, 30. април 2014.

Ostale terapije: Anti-Lingo-1

Ovo je jedna od najnovijih terapija na tržištu a ujedno i jedna od onih koje najviše obećavaju. Za razliku od većine terapija za multiplu sklerozu koje svoj efekat postižu delujući na imuni sistem, ova deluje neuroprotektivno. O čemu se radi:

Tokom relapsa u multiploj sklerozi, limfociti napadaju i uništavaju zaštitni sloj mijelina koji obmotava nerve. Nervi ostaju bez svoje izolacije, nastaju problemi ili potpuni prekid u njihovom funkcionisanju. Po završetku relapsa i prestanku upale, mijelin se obnavlja, ali nepotpuno, novi mijelinski omotač uvek bude nesavršeniji i tanji od onog pre relapsa. Rast mijelina reguliše protein pod imenom lingo-1.

Doktorka Sha Mi, istraživač koji radi za Biogen Idec, koja je otkrila lingo-1, došla je na genijalnu ideju da konstruiše sintetičko antitelo koje se u telu vezuje za lingo-1 protein i onemogućava njegovu funkciju. U nedostatku lingo-1, mijelin počinje ubrzano da raste i stvara debeli zaštitni sloj oko nerava. Ova terapija izaziva, u određenoj meri, rast mijelina i na onim mestima na kojima je prethodno bio potpuno uništen.

dr Sha Mi


Osnovne informacije o anti-lingo-1


Sa debelim slojem mijelina oko nerava, autoimunom procesu treba daleko više vremena da uništi mijelinski omotač i izazove probleme sa njihovim funkcionisanjem. Ova terapija ima višestruke prednosti: Za sada, koliko ja znam, nisu primećeni nikakvi sporedni efekti tokom terapije sem glavobolje, a ne utiče na imuni sistem tako da se može koristiti u kombinaciji sa imunomodulatornim i imunosupresivnim terapijama.

Anti-lingo-1 je trenutno u fazi 2 kliničkog testiranja i trebalo bi da se pojavi na tržištu u narednih nekoliko godina ukoliko se rezultati pokažu zadovoljavajućim. Za sada, jedini način da ga pacijent dobije je da se uključi u kliničku studiju ukoliko je u mogućnosti. U Srbiji, u toku je klinička studija na VMA u kojoj se pacijentima daje anti-lingo-1 zajedno sa beta-interferonom 1a.

Obzirom da je istraživanje još uvek u toku, nemam precizne informacije o ceni terapije, doziranju, učinku, kao ni sporednim efektima. Broj naučnih radova na ovu temu je veliki, ali većina njih je o eksperimentima na glodarima, mada su rezultati jako pozitivni. Biogen je za sada škrt na informacijama što se preliminarnih rezultata tiče. U fazi 1 kliničkog testiranja je dokazana bezbednost upotrebe anti-lingo-1 na ljudskim pacijentima. Tek po završetku faze 2 ćemo imati informacije o učinku terapije.

U međuvremenu, ukoliko ste jako ambiciozni, anti-lingo-1 se može kupiti od našeg starog prijatelja Sigma Aldrich kao laboratorijski materijal:

Cena je jako visoka, oko 2900E za miligram. Obzirom da ne znam ništa o doziranju, ne mogu reći koliko bi koštala terapija u sopstvenoj režiji. Sigurno ne malo. Tu nastaju i dodatni problemi oko nabavke i transporta pošto se anti-lingo-1 mora čuvati na -20 C, zatim način administracije, bile bi potrebne infuzije pažljivo odabranog sastava... Mnogo problema, ali i dalje u sferi izvodljivog. Ko zna, možda jednog dana... Ipak, sačekaću prvo rezultate kliničkih studija.

12 коментара:

  1. Анониман14. јун 2014. 11:05

    Ne znam da li i ovo spada u prevare, ali evo za svaki slucaj:

    "Minding Your Mitochondria: Dr. Terry Wahls at TEDxIowaCity"
    https://www.youtube.com/watch?v=KLjgBLwH3Wc

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Koja god neizlečiva bolest da je u pitanju, uvek iz nekog ćoška iskoči neko ko tvrdi da je pobedio bolest "zdravom ishranom". U ovom slučaju, nisam siguran da li doktorka namerno laže (ona zaradjuje podosta prodajući knjige o svojim dijetama), ili je i sama u zabludi. Multipla skleroza je bolest koja ima tok idealan za prevare bilo kakve vrste: Čas vam je bolje, čas vam je gore, šta god radili. I tako, bude vam gore, vi krenete da jedete samo šargarepu za doručak ručak i večeru, onda vam bude bolje i dođete do zaključka: Aha, šargarepa leči MS! Samo što bi i bez šargarepe sve bilo isto.

      Cela priča oko poboljšavanja rada mitohondrija nema nikakve veze s mozgom. Dobro, unosićete neku super zdravu hranu, vaše telo će odlično funkcionisati, ali kako će to tačno sprečiti vaše poludele limfocite da vam grickaju mijelin? To mi zvuči nalik na mnoge koji uzimaju kojekakve magične preparate iz prirode uz priču da će im to sigurno pomoći jer jača imuni sistem. Da, samo vam još to treba. Imate autoimunu bolest, vaš imuni sistem je postao vaš neprijatelj, a vi bi da ga ojačate. Wrong way.

      Избриши
  2. https://multiplesclerosisnewstoday.com/ibudilast-mn-166-multiple-sclerosis/

    ОдговориИзбриши
  3. Zar ne bi onda i dmf mogao da bude sargarepa? Radije bih probao da poboljsam zdravstveno stanje zdravijom (ili makar promenjenom) ishranom nego bilo kakvim lekovima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Radi šta hoćeš, stvarno me nije briga. Postoji zvanična procedura da se dokaže u praksi da li nešto pomaže ili ne, a zove se klinička studija. Kliničke studije za DMF pokazuju da on radi, i evo, ja ga isprobao na sebi i već 4 godine sam u savršeno dobrom stanju. Takođe postoji meta-studija koja nam pokazuje da nema dokaza da ikakve modifikacije ishrane utiču na MS (ima link u mom postu o ishrani). Meni je to dovoljno.

      Избриши
    2. Zdravo čitam tekst i komentare i imam potrebu da nešto pitam. Možeš li mi molim te pojasni ti kakvu si terapiju to imao, gde i kako. Ja imam mitohondrijsko oboljenje koje se zove Leberova neuropatija i dovodi do demielinizacije. Došlo je do tog stepena da skoro da ne mogu da hodam. Lekari kažu da su lezije i klinička slika slični kao kod multiple skleroze. Pila sam Pronizon i bilo mi je bolje, ali sam prestala da ga pijem jer svi dobro znamo da to nije lek. Sada ne znam šta da radim pa te molim da mi pomogneš. Pozdrav

      Избриши
    3. Ja vam na zalost ne mogu pomoci jer prosto nemamo istu bolest. To sto je klinicka slika slicna nista ne znaci u praksi. Ne mozete primenjivati terapiju za jednu bolest i za neku drugu bolest samo zato sto su simptomi slicni. Istrazujte, ucite, nemojte odustajati, mozda pronadjete neki lek. Svako dobro vam zelim.

      Избриши
    4. Hvala puno na iskrenom odgovoru. Znam da je svaka bolest priča za sebe a i ista bolest kod druge osobe. Samo... Ne znam šta više. Hvala još jednom i svako dobro

      Избриши
    5. Samo momenat, čitam i vidim da Leberova neuropatija pogađa isključivo oči?!? Ne može ona sama da vas dogura do toga da ne možete da hodate, možete samo da obnevidite. Idite vi ponovo na dijagnostiku, možda stvarno imate MS. Uradite magnetnu rezonancu glave ako možete.

      Избриши
  4. Анониман7. март 2019. 04:28

    Samo vi gutajte lekove i budite zamorcici,hokus-pokus(farmaceut mafije).Sa takvim razmisljanjem oboleloj osobi ne moze nikad biti bolje,mozda privremeno ali skroz nikad!Auto imune bolesti nepostoje.Postoje naravno i iskljucivo za takve neizlecive ljude.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A koja je tvoja kvalifikacija da iznosis takve tvrdnje? Sta si ti po profesiji?

      Избриши
    2. Jel bi postrojio 100 ljudi obolelih od Kronove bolesti, Hasimoto sindroma, dijabetesa, multiple skleroze, mijastenije gravis, psorijaze, lupusa itd itd pa to ponovio pred njima? Svi se vi tripujete, autoimune bolesti ne postoje? :D

      Избриши