четвртак, 1. децембар 2016.

Rizici: PML

Mnogi pacijenti koji mi se javljaju se brinu da bi zbog uzimanja DMF-a mogli da dobiju PML tj progresivnu multifokalnu leukoencefalopatiju.

Šta je PML:


Zeznuta bolest, ukratko, JC virus u uslovima oslabljenog imuniteta može da podivlja i da vam od mozga napravi buđavi sir. To izgleda otprilike ovako:


Bele senke predstavljaju oštećenja, kao što vidite, ima ih dosta. Čovek sa slike nije imao MS,  imao je umanjen imunitet zbog HIV infekcije i zbog toga zakačio PML.

PML je jako opasan, pacijenti ili ostanu teški invalidi, ili umru.

U kojekakvim medijima se PML često spominje u vezi sa terapijom MS-a Tecfidera-om tj DMFom, što stvara lažni utisak opasnosti. Zašto ja tvrdim da je lažan? 

Broj ljudi tretiranih DMF-om do ovog trenutka je nekih 200.000 i raste. Broj slučajeva PML-a među tim pacijentima ukupno je samo 4. Od njih, 2 su umrla a 2 preživela ali uz značajan invaliditet. Statistički, ovo znači da imate šansu 1:50.000 da dobijete PML a 1:100.000 da od njega i umrete. Ovo je već jako malo. Zatim, 3 od 4 pacijenta su imala jako smanjenu koncentraciju limfocita u krvi, ispod 0.5 mlrd/l, tokom dužeg vremenskog perioda, između 6 meseci i nekoliko godina. Ovo je već samo po sebi veliki rizik za zdravlje i takvim pacijentima može lako da se desi da umru od bilo kakve banalne infekcije. Jedna pacijentkinja je imala nešto viši nivo limfocita, 0.7 mlrd/l ali se uprkos tome razbolela. Slučaj koji vam može uterati strah u kosti, ali imajte na umu da je u pitanju jedan jedini takav slučaj na celom svetu.

Na ovoj stranici možete pronaći gomilu informacija o slučajevima PML-a kao i merama prevencije. Ovde se spominju samo 3 slučaja jer je stranica malo starija.


Ovo je četvrti slučaj, koji je neobičan po tome što pacijentkinja nije imala tešku limfopeniju, jedini slučaj takve vrste do sada.


Dakle, samo četiri slučaja među 200.000 pacijenata, a ipak se digla velika prašina. Zašto? Za to možemo da zahvalimo rivalitetu između 2 farmaceutske kompanije, Biogen Idec-a na jednoj strani i Novartis-a na drugoj strani. U vreme kad je Biogen izbacio Tecfidera (DMF) na tržište, Novartis je izbacio Gilenya (fingolimod). Ova dva leka su direktni konkurenti jedan drugom. Novartis je dao sve od sebe da ocrni DMF, svesrdno gurajući priču o opasnostima od PML u medijima. Biogen im nije ostao dužan, vratio im je popularizujući sve slučajeve u kojima je fingolimod izazvao ozbiljne sporedne efekte, a nije ih bilo malo. Biogen je na kraju ipak pobedio i prodao DMF u celoj USA i EU, zahvaljujući visokoj bezbednosti DMF u poređenju sa fingolimodom.

Dakle, rizik od PML je u praksi gotovo nepostojeći ali uprkos tome postoji opasnost da zapadnete u limfopeniju, ako dođete u to stanje ne mora vas pokositi PML, može vas pokositi i bilo šta drugo. Morate redovno kontrolisati nivo limfocita u krvi i reagovati smanjenjem doze DMF ukoliko je potrebno. 

Zvanična preporuka je da se doza DMF-a prepolovi ukoliko limfociti padnu ispod 0.7 mlrd/l a da se terapija DMF-om potuno ukine i pređe na neku drugu terapiju ukoliko padnu ispod 0.5 mlrd/l. Ovo su dobri saveti, zapamtite ih. Bolje je da imate nelečeni MS nego da hodate okolo sa rizikom da umrete od najobičnije prehlade. Srećom, jako mali broj pacijenata dobije limfopeniju, oko 2%.

U mom slučaju, nije bilo potrebe ni za kakvom korekcijom doze DMF, limfociti su mi konstantno negde između 1 i 1.3 mlrd/l.

Pratite limfocite redovno, nemojte da vas mrzi. Radite krvnu sliku bar jednom u 3 meseca (to je zvanična preporuka u UK), a najbolje bi bilo jednom mesečno.

Nemaju samo pacijenti tretirani DMF-om rizik od PML. Svi pacijenti koji uzimaju imunosupresore dele isti rizik. Tu spadaju citostatici (imena lekova se obicno zavrsavaju na -mab, recimo alemtuzumab, ocrelizumab), zatim ostali imunosupresori/imunomodulatori (imena lekova se obično završavaju na -mod, recimo fingolimod, siponimod i još neki). Proverite statistike u vezi sa PML-om za lek koji primate.

Нема коментара:

Постави коментар