понедељак, 20. март 2017.

Otkriven mehanizam delovanja DMF ?

Ova vest je već stara nekoliko meseci ali mi je promakla, naime, čini se da mehanizam delovanja DMF više nije misterija:


Ukratko, DMF se vezuje na nekoliko proteina na površini T limfocita i deaktivira ih, što dovodi do selektivne imunosupresije, što je upravo ono što nam treba da bi umanjili probleme sa MS.

Objavljeni rad na ovu temu mozete pronaci ovde (rad je vrlo tehnički i težak za čitanje nama laicima, nažalost):


Čini se da je ova priča još uvek nekompletna, naime, u radu se eksplicitno navodi da se primarni metabolit DMF-a, monometil fumarat (MMF) ne vezuje na spomenute proteine. Međutim, kliničke studije pokazuju da u praksi MMF ima otprilike podjednak učinak kao i DMF, tako da izgleda da postoje i drugi mehanizmi delovanja koji još uvek nisu razjašnjeni.

10 коментара:

  1. Анониман23. март 2017. 01:57

    Ovo je odlična vest, jer razumevanje doprinosi pametnijem "gađanju" i razvoju boljih terapija.

    ОдговориИзбриши
  2. Појавила се анализа које показују да, током 2 године, већина пацијената на ДМФ није имала напредовање болести (NEDA - no evidence of disease activity):
    http://www.neurologyadvisor.com/multiple-sclerosis/dimethyl-fumarate-helps-achieve-neda-in-rrms/article/651613/

    Само да није дошло и упозорења о могућем оштећењу јетре:
    https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/02/01/liver-injury-associated-with-dimethyl-fumarate-tecfidera-use-in-multiple-sclerosis-patients/
    "may develop liver failure, even if the suspect drug is discontinued"
    "elevated serum liver aminotransferase and bilirubin levels that developed as early as a few days after the first dose of DMF. The pattern of liver injury was primarily hepatocellular. No cases resulted in liver failure."

    Мада са друге стране на сва уста хваљени Ocrevus (ocrelizumab) је још у тест фази као споредне ефекте имао рак:
    https://www.va.gov/MS/Professionals/medications/OcrelizumabConsiderationsDecisionFinal2.pdf
    "Types of cancer occurring in more than 1 participants were breast cancer in 4 (0.8%)
    on ocrelizumab vs. 0 on placebo; basal-cell cancer in 3 (0.6%) on ocrelizmab vs. 1 (0.5%) on
    placebo."

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, ovo se potpuno poklapa sa onim što sam već do sada znao/doživeo... Dakle ni posle 4 godine nemam nikakvu progresiju bolesti, posle 3 godine sam radio MRI i nema ničega novog. Od samog početka sam upozoren na moguća oštećenja jetre, zato testiram ALT/AST svakog meseca, do sada nisam imao nikakvih problema. Šansa za ozbiljno oštećenje jetre je jako niska, a mala oštećenja će proći ako se dogode, kao što znamo jetra je jedan od organa koji se najbolje obnavljaju.

      Što se ocrelizumab-a tiče ovo ima smisla, to je vrlo vrlo jak imunosupresor (neuporedivo jači nego DMF). Kancerogene ćelije se u nama stvaraju svakodnevno a imuni sistem ih uklanja, čik pogodite šta biva kad se imuni sistem "upuca" nečim takvim.

      Избриши
  3. Анониман4. мај 2017. 00:59

    Sta mislite o LDN?
    http://www.lowdosenaltrexone.org/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znas kako, ne mislim uopste. Obzirom da vec imam lek koji dokazano radi posao i meni i drugima, koji je prosao studije i postao zvanicna terapija u razvijenom svetu, uopste me ne interesuje terapija za koju i empirijski i klinicki dokazi nedostaju, a kobajagi magicno leci sve.

      Избриши
  4. Анониман5. мај 2017. 16:40

    postoje neke studije pa sam mislio da cete barem baciti pogled, jer se ja u te studije bas i ne razumem. Ovde su samo navedeni nazivi studija:
    https://ldnresearchtrust.org/Clinical-trials-studies

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dakle ovako, ajmo redom studije koje se odnose na MS sa ove liste:

      Prva:
      http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030698770400578X

      Ovo nije ni studija nego zahtev za pokretanje studije.

      Druga:
      http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1352458508095828?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%3dpubmed

      Radili su studiju na PPMS pacijentima i navode kao rezultat dokazanu bezbednost LDN-a kao i smanjenje ukocenosti kod pacijenata, medjutim ne navode nikakvo drugo poboljsanje. Par pacijenata je odustalo zbog ozbilne lose reakcije na LDN.

      Treca:
      http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ana.22006/abstract

      Navode: poboljsani "mental health quality of life", sta god to bilo, ali nigde ne pise da je MS zaustavljen/izlecen/stagod.

      Cetvrta:
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20534644

      Sami autori navode: "The study clearly illustrates that LDN is a relatively safe therapeutic option in RRMS and SPMS but its efficacy is under question" Dakle dokazali su da je bezbedan za upotrebu ali nisu dokazali efikasnost u tretmanu MS.


      Meni navodjenje ovakvih poluinformacija kao "dokaza" jako ide na zivce i ovo me vise ne interesuje a vi ako insistirate i ako ste radoznali isprobajte sami pa javite rezultate.

      Избриши
  5. Анониман5. мај 2017. 16:44

    samo jos da dodam, nije kucna radinost, nema nikakvih bas nikakvih side effects. Ako ima bar dela u istine u onome sto tvrde to bi bas mnogima znacilo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa sta, sta fali kucnoj radinosti, meni zivot spasila. Ima side effects, kao sto vec spomenuh 2 pacijenta u jednoj studji su imala ozbilne probleme zbog LDN.

      Избриши
  6. Анониман6. мај 2017. 08:30

    Hvala na odgovoru i izdvojenom vremenu.

    ОдговориИзбриши