уторак, 3. април 2018.

Ostale terapije - Ocrelizumab

Sad ću malo pisati o Ocrelizumab-u (tržišno ime Ocrevus), terapiji koja meni nije bila mnogo zanimljiva ali je tu i tamo dostupna u Srbiji (bar nekolicini pacijenata) pa zaslužuje pažnju.

Šta je Ocrelizumab? Sintetičko antitelo (kao i svi lekovi čije se ime završava na -mab što je skraćenica za monoclonal antibody), dakle veštački stvoren protein koji se vezuje za određenu metu i uništava je stvarajući neraskidivu hemijsku vezu.U ovom našem slučaju meta je CD20, protein prisutan na površini B limfocita. Ocrelizumab će se, po prijemu terapije, vezati za veliku količinu B limfocita u vašem telu i pobiti ih. Ne sve njih, ali će njihov nivo po prijemu terapije biti jako nizak. Zašto je ovo dobro za vas? 

B limfociti su upravo oni koji luče slobodna antitela koja napadaju koješta u vašem organizmu, a takođe migriraju u koštanu srž gde nastavljaju da luče antitela tokom dugog vremenskog perioda. Upravo su oni odgovorni za trajni imunitet kao što je onaj posle preležanih boginja. Međutim, u slučaju autoimunih bolesti, ovo se pretvara u trajni autoimunitet i ogroman je problem za vas, ne samo što će slobodni B limfociti u krvi stvarati brdo autoimunih antitela koja će vam izazivati akutne upale i oštećenja mijelinskog omotača, već ćete u koštanoj srži imati zalihe B limfocita koji će dugo lučiti ista antitela što će bolest učiniti hroničnom i uvek omogućavati nastajanje novih upala.

Ideja je da se ubijanjem velike količine B limfocita obriše "memorija" imunog sistema tj. da se ovaj začarani krug imunog odgovora na mijelin na taj način prekine. Procedura deluje na sličan način kao i presađivanje koštane srži, uništimo postojeći imuni sistem i čekamo da se pojavi novi, bez "memorije", koji neće odmah krenuti da napada mijelin. Nije efikasno kao transplantacija koštane srži jer predstavlja samo delimično uništenje imunog sistema u odnosu na transplantaciju koja predstavlja potpuno uništenje, ali je daleko jednostavnije u praksi.

Ovo naravno dovodi i do brojnih loših efekata. 


Prvo, jako slabljenje imuniteta i veliki broj infekcija po primeni terapije, što nije čudno obzirom da vam je veći deo imunog sistema upravo umro. Reakcija na prvo primanje Ocrelizumab-a kod nekih ljudi može biti intenzivna, bilo je čak i smrtnih slučajeva (sada postoje mnoge mere predostrožnosti pre prve doze pa se nadam da se to neće ponoviti).  Povećan je rizik od infekcija koje pogađaju ljude sa oslabljenim imunitetom (setite se PML na primer). Povećan je rizik od kancera, 2-3 puta u odnosu na zdrave osobe, sve zbog uništenog imunog sistema. Takođe ne smete imati nikakvu infekciju koja je u toku pre primanja ove terapije (hepatitis se navodi kao posebno opasan) jer ona može drastično da eskalira pa čak i da vas ubije.

Doze terapije se primaju u razmaku od oko 6 meseci, da bi imuni sistem u međuvremenu mogao da se oporavi.

Ocrelizumab je zadnja i najuspešnija u nizu terapija koje deluju na ovaj način, verovatno ste čitajući naleteli i na njegove prethodnike kao što su Alemtuzumab, Natalizumab, Oftatumumab itd. Sve ovde napisano uglavnom važi i za te ostale terapije.

Terapija Ocrelizumab-om u USA košta oko 65.000$ godišnje. S obzirom da je ovo sintetičko antitelo, proizvodnja je ekstremno kompleksna, cena je visoka sa razlogom i nemojte se nadati da možete da ga pravite kod kuće kao što možete DMF. Jedini način da dođete do ove terapije je da platite, mnogo, ili da vaše osiguranje plati za vas. Eventualno možete upasti u neku studiju gde će vam davati Ocrelizumab (ili placebo ako nemate sreće...).

Jako bitna stvar, Ocrelizumab pomaže ne samo kod relapsno-remitnog tipa MS (RRMS) nego i kod primarno-progresivnog oblika (PPMS). Koliko znam on je jedina odobrena terapija koja utiče na ovaj oblik bolesti pored Biotin-a. Ne znam kakva je situacija kod sekundarno-progresivnog oblika (SPMS).

A sada, posle svih ovih užasa, da vidimo kako nam Ocrelizumab radi posao tj. kako utiče na MS. Utiče odlično! Citiraću ovde jedan naučni rad:

Compared with placebo, two doses of ocrelizumab (600 and 2000 mg on days 1 and 15) showed a pronounced effect on disease activity seen in magnetic resonance imaging (MRI) as gadolinium-enhanced lesions (89% and 96% relative reduction, both p < 0.001) and also had a significant effect on relapses.


Ovo znači da će vam Ocrelizumab praktično rešiti vaše probleme vezane za MS ukoliko imate sreće pa vas ne zakači neki ozbiljan sporedni efekat.

Dakle, ako vam drugi lekovi ne rade posao ili ako imate PPMS, ova terapija će biti odlična za vas pod uslovom da imate para da je platite, ili sreće da je dobijete besplatno. Trebaće vam i još malo sreće da izbegnete ozbiljne sporedne efekte. Šta da vam kažem, ukoliko ste u prilici probajte pa vidite kako ćete proći. Može da se desi da bude odlično, može da se desi i da bude mnogo loše. Niko vam ništa ne garantuje ali ovaj lek svakako pruža nadu mnogima.

Nisam se nikad ozbiljno zainteresovao da dođem do ove terapije jer, s jedne strane, DMF mi odlično radi posao i moje stanje je skoro savršeno, a sa druge strane me potencijalni sporedni efekti užasavaju. Ovo nije terapija za mene, ali možda jeste za vas. Posavetujte se sa lekarima upućenim u ovu terapiju. Dobrim lekarima! :D

Što se dostupnosti u Srbiji tiče, znam da su neki pacijenti na VMA i Kliničkom centru primali Ocrelizumab kroz studije. Da li postoji način da se on kod nas dobije regularno, bez studije, ne znam, nisam skoro zalazio u naše zdravstvene ustanove, recite vi meni :) Ovde je članak koji spominje pacijente koji na VMA primaju Ocrelizumab:

https://www.danas.rs/drustvo/postoje-lekovi-koji-zaustavljaju-multipla-sklerozu-i-do-70-odsto/

16 коментара:

 1. Poštovani,
  svaka čast na snalažljivosti i hrabrosti da odlučite praviti sami sebi praviti lijek.
  Što se tiče Ocrelizumaba, u Bosni je dostupan po strašnoj cijeni od cca 13.000 EUR godišnje. Međutim, mnogi ne znaju za lijek Rituximab, koji je nastao mnogo prije Ocrelizumaba, i gotovo su istog sastava, a Rituximab je mnogo jeftiniji. Kvaka je u tome da Rituximab nije odobren za liječenje MS u SAD, naravno nije ni kod nas (ali jeste npr u Švedskoj).
  Kako god, Vama sretno sa DMF u kućnoj radinosti, ako nemate pogoršanja niti novih lezija, znači da terapija djeluje i to je najvažnije. Teško nama svima na brdovitom Balkanu sa ovakvim zdravstvom gdje pacijent mora sve sam plaćati

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Dobro je, nema nikakvih pogoršanja, evo već 6 godina... :) Hvala vam puno :)

   Избриши
  2. Budi srećan da tako ostane.I ja sm imala periode dugog mirovanja ms.Ali sa godinama,dolazi do pogoršanja.

   Избриши
  3. Hvala za besplatno mračenje... Ja i dalje savršeno dobro.

   Избриши
 2. Jako mi je drago što si dobro.
  Da li imaš povremenih neuroloških ispada? I koliko su česti?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nemam nista, jedina muka u zivotu su mi povredjena ledja i presavijena zucna kesa... MS kao da nemam uopste :)

   Избриши
 3. Видим да се појавила још једна терапија са "фумаратима". За сада је боља од интерферона и копаксона, а ускоро креће и упоредно тестирање пацијената са текфидером. Пише да има мање лоших ефеката (првенствено мање проблема са желудцем). Елем, ево и овога:
  https://multiplesclerosisnewstoday.com/vumerity-safety-effectiveness-new-data-evolve-ms-1/?utm_source=Multiple+Sclerosis&utm_campaign=16c79f5182-RSS_US_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_b5fb7a3dae-16c79f5182-72160769

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala! Ja sam malo i prestao da pratim sta se sve desava, prosto u potpunom sam redu vec godinama i ne mislim o MS vise, zivot ide dalje...

   Избриши
  2. Aha to je Alkermes izbacio lek koji se u telu metabolise u monometil fumarat, isto se desava i sa dimetil fumaratom... U praksi vam dodje isto da li uzimate taj novi lek (Vumerity, diroksimel fumarat) ili DMF (Tecfidera, dimetil fumarat). Dobar nacin da se zaobidju problemi sa patentima :)

   Избриши
 4. Анониман4. мај 2020. 12:53

  Jel bi mogao da mi kazes samo koju vrstu mms a imas?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Poštovani molim vas za odgovor na pitanje imam otežan hod u desnoj nozi a u četvrtak 3.9.2020 konačno treba da primim terapiju ovog leka hoće li mi se hod vratiti na normalno Hvala na odgovoru

   Избриши
  2. Ja nisam vidovnjak, nadajmo se zajedno najboljem.

   Избриши
 5. Rizicima,lek protiv reumatoidnog artritisa,pomaže kod ms,ali kod nas je sve nedostupno.Kako se obogatiti na bolesnima,uostalom bolesni i nemoćni nikome ne trebaju.

  ОдговориИзбриши
 6. Ja sam primila dve polovine prve doze,u avgustu trebam drugu punu dozu.Naravno,preko studije,u kojoj sam od pocetka,skoro 5 god.Imam PPMS,tezi oblik,tako da je za mene to premija,s obzirom da sam stalno na kortikosteroidima.Treba probati,u svakom slucaju.U mom definitivno ne moze da bude gore,moze samo bolje.Znam i ljude koji su ga sad dobili i mimo studije.U pitanju je KCS.

  ОдговориИзбриши