уторак, 1. октобар 2019.

Vesti

Na tržištu lekova za MS se dešavaju zanimljive stvari, prva koja nas interesuje je da će Tecfidera (tj moj omiljeni dimetil fumarat) možda postati generički lek 2020. godine! Patentna prava Biogena su osporena i suđenje je dogodine:


U slučaju da Biogen izgubi na sudu, Na tržištu će se ubrzo pojaviti generička zamena za Tecfideru koja će biti manje više džabe. U slučaju da dobije, na to ćemo čekati do 2028. Hvala izvesnom Čika Đuri za ovu vest :)

Druga vest je da Biogen & Alkermes na tržište izbacuju novu verziju leka, diroksimel fumarat, pod robnom markom Vumerity:


Ovaj lek se u telu metaboliše isto kao dimetil fumarat, tako da je u praksi ista stvar, samo ga je zahvaljujući drugačijoj inicijalnoj hemijskoj strukturi moguće odvojeno patentirati. Što se učinka tiče sve je isto, spominje se samo manje gastroenteralnih sporednih efekata u početku uzimanja leka.

Treća vest, sjajna: U toku je rad na mapiranju svih gena povezanih sa MS. Naučnici su već u stanju da povežu oko 48% svih slučajeva MS sa genetikom.


Šta ovo znači u praksi: Kroz nekoliko godina će mehanizam bolesti biti potpuno poznat i terapije će postati daleko efikasnije, a možda i MS kao hronična bolest postane istorija. Regioni DNA koji sadrže pronađene mutacije su mahom povezani sa mikroglijalnim ćelijama:


Ove ćelije predstavljaju prvu liniju odbrane imunog sistema u centralnom nervnom sistemu i mogu signalizirati ostatku imunog sistema da izvrši napad na "uljeze". Izgleda da je mehanizam MS jako povezan sa nedostacima u građi ovih ćelija. O tom po tom, videćemo, ali budućnost je svetla :)

3 коментара:

 1. Porukica od jednog pacijenta:

  Vitalis планира тестирање са својом варијантом диметил-фумарата, код
  које нема споредних ефеката (у првом реду црвенила). VTS је нека
  комбинација фумарата и VTS-Aspirin-а. И раније су биле приче да
  узимање пола аспирина, пре узимања текфидере, може драстично смањити
  појаву црвенила:

  https://multiplesclerosisnewstoday.com/news-posts/2019/10/22/vitalis-pharmaceuticals-anticipates-launch-of-novel-low-flush-fumarate-by-2021/?utm_source=Multiple+Sclerosis&utm_campaign=f57ebca723-RSS_NON-US_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_b5fb7a3dae-f57ebca723-72077533

  ОдговориИзбриши
 2. Pratim tvoj blog, ali ne bas redovno. Sretna nova, nadam se mirnom moru bez relapsa.

  ОдговориИзбриши
 3. Hvala puno, takodje :) Mirno je, nisam imao nikakve probleme godinama, u medjuvremenu se smorio od mora pametnjakovica tutumraka i prevaranata okolo i prestao da pisem, pa i nemas bogzna sta da vidis novo ovde :)

  ОдговориИзбриши