четвртак, 10. април 2014.

Upotreba i doziranje

Standardna doza DMF koju bi vam prepisao neurolog u USA je 2x120mg na dan u toku prvih 7 dana, dakle 2 do pola pune kapsule dnevno, a potom 2x240mg na dan, ostatak vašeg života ili dok ne izmisle nešto bolje :)

Dr Juergen je preporučio nešto sporiji režim navikavanja, u kome se doza gradualno povećava od 30mg na dan do 480mg na dan tokom tri nedelje (ukoliko biste radije tako, potražite informacije na njegovoj stranici). Ja sam uradio tako, ali mislim da nije bilo nikakve potrebe, jer nisam osećao nikakve efekte sve dok nisam stigao do doze od 2x120mg na dan. Cilj uzimanja manje doze u početku je da se smanje sporedni efekti tokom perioda navikavanja organizma na lek. Opet:

NEMOJTE UZIMATI DMF U KOMBINACIJI SA BILO KOJOM DRUGOM TERAPIJOM KOJA UTIČE NA IMUNI SISTEM UKOLIKO NISTE POTPUNO SIGURNI ŠTA RADITE JER MOŽETE IZAZVATI KATASTROFALNE POSLEDICE, PA I SMRT

UKOLIKO LEKAR ŽELI DA VAM DA DRUGU TERAPIJU UPOZORITE GA DA UZIMATE DMF 

OVA TERAPIJA JE ADEKVATNA SAMO ZA RELAPSING-REMITTING TIP MULTIPLE SKLEROZE (RRMS), NIJE ADEKVATNA ZA PROGRESIVNE TIPOVE (PPMS, SPMS)

Najbolje je uzimati kapsule DMF pola sata pre obroka, ujutro i uveče. Očekujte probleme sa stomakom u prvih mesec-dva, dok se telo ne navikne. Posle toga, oni će potpuno nestati. Da bi ih smanjili, možete DMF uzimati uz jogurt, meni je pomoglo. Nemojte ih uzimati a da u roku od pola sata ne pojedete nešto, to će skoro garantovano izazvati neugodnosti. Kada progutate kapsulu, popijte malo vode posle, inače se može desiti da se kapsula zaglavi u jednjaku i tu otvori. Ovo nije ništa strašno ni opasno, ali ćete osećati jak bol u predelu jednjaka nekih desetak minuta (jer će DMF nadražiti sluzokožu) i lek neće imati skoro nikakvog efekta.

Drugi sporedni efekat koji ćete osetiti je osećaj vreline, kao da ste izgoreli na suncu i crvenilo kože po licu i vratu. Ovo se javlja obično oko sat posle uzimanja DMF-a, prilično retko, u mom slučaju jednom nedeljno. Potpuno je bezopasno, traje oko desetak minuta i nije potrebno ništa preduzimati. Ukoliko vam je baš jako neprijatno možete se istuširati hladnom vodom. Ovaj efekat takođe postaje ređi s vremenom. Mene je lično radovao, jer je bio znak da su kapsule napravljene kako treba i da DMF deluje.

Nemojte se nervirati ukoliko ponekad preskočite neku kapsulu, nije toliko bitno, DMF je lek kome treba dosta vremena da počne da deluje, efekti sporo dolaze i sporo odlaze, jedan dan ne znači praktično ništa. Prve pozitivne efekte na multiplu sklerozu bi trebalo da osetite tek posle oko 3 meseca uzimanja DMF.

Нема коментара:

Постави коментар