четвртак, 10. април 2014.

Nabavka

Nabavka laboratorijskog DMF-a je malo komplikovana, ali ne i nemoguća. Postoji dosta proizvođača laboratorijske hemije koji ga imaju u ponudi, ovde ću navesti onog od kog sam ga ja nabavio:

Sigma Aldrich


Predstavništvo u Srbiji: Uni-Chem


Problem je što Uni-Chem ne radi sa fizičkim licima. Rešenje ovog problema je ili da sami otvorite agenciju koja će imati dozvolu za promet hemikalija (mnogo teži način), ili da potražite nekoga ko je već ima i voljan je da vam učini uslugu i proda vam DMF. U mom slučaju, apoteka je naručila DMF za svoju laboratoriju i potom mi ga prodala. Da li je to potpuno po pravilima, ne znam, najverovatnije jeste, hvala im u svakom slučaju, naročito s obzirom na činjenicu da mi nisu ništa tražili za uzvrat. Neću navesti koja je apoteka u pitanju, dok ne proverim da li je to što su uradili potpuno po pravilima, da ih ne bi dalje maltretirao. Nađite sami svoju apoteku ili laboratoriju.

Tegla od 100g DMF-a košta oko 150E. Za godinu dana terapije vam treba oko 180 grama (480mg na dan), tako da preporučujem da odmah nabavite 3-4 tegle i budete mirni par godina.

DMF je beli sedefasti prah prilično neprijatnog mirisa na plastiku. Kada radite sa njim koristite hirurške rukavice i masku, nije otrovan, ali čestice koje dospeju na kožu ili budu udahnute mogu izazvati jaku iritaciju u obliku crvenila, peckanja i svraba. Ukoliko se ovo ipak desi, samo ga isperite dobro vodom i sačekajte, proći će posle 30-60 minuta, nema potrebe za brigom.



Nabavka praznih kapsula za DMF je vrlo jednostavna, možete ih poručiti od proizvođača Pure Capsules:


Kapsule koje vam trebaju su Enteric coated capsules, što znači da su otporne na želudačnu kiselinu i prolaze kroz želudac neoštećene, da bi se potom rastvorile u tankom crevu. Dolaze u raznim veličinama, 0, 1, 2 i tako dalje, vama su potrebne kapsule u veličini 1. Preporučujem da uzmete providne, mada možete i plavo bele, bele  ili crveno žute, vaš izbor, ja volim providne ler lepo vidim da li sam ih dobro napunio.


Moja preporuka je da uzmete odmah jedno 1000 komada, da vam potraje oko dve godine. To će ves koštati oko 70 EUR. Stižu poštom na kućnu adresu za par nedelja, bez ikakvih problema.


Od ostalih rekvizita nabavite plastičnu foliju za pakovanje hrane, hirurške gumene rukavice i masku za lice, a možete i elektronsku vagu mada nije obavezno. Kapsule se lako pune ručno, mada je to dosadan posao, eventualno možete da nabavite nešto ovako:


Ja sam par puta naručivao punjač za kapsule i nije stigao, pa mi je dosadilo, odustao sam i punim ih ručno.

8 коментара:

  1. Pozz, sa zadnjeg linka se sprava za punjenje moze naruciti samo u Amerikama (Sjeverna i Južna). Svako dobro...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nije tako bitno, ja punim kapsule presavijenim parčetom papira... Malo sporije ali sasvim ok ispadnu.

      Избриши
  2. Cao,
    jos jedno pitanje: na sajtu za kapsule sam nasao ovo " "Enteric coating" is a process which is done after a capsule has been filled, therefore it isn't possible to sell empty enteric-coated capsules. "

    Jesi istrazivao to molim te? Mislim... kako da znas da si kupio enteric coated kapsule.... ? Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mabre dobre su kapsule... Ove ti trebaju: http://www.purecapsules.co.uk/index.php/product/index/mid/76 Ako si sumnjicav ubaci ih u neku blazu kiselinu (koka-kola, kisela voda...) pa vidi, ne bi trebale da se raspadaju.

      Избриши
  3. Nadam se da se nisam kasno ukljucio u ovu diskusiju. Ja sam imao potrebu da napunim kasule size 00 pelinom i karanfilicem. Rucno to ide strasno sporo, i zamorno. Ja sam od napravio na svojoj cnc masini punjac koji meni
    radi odlicno. 30 kapsula za 2 minuta napunim , gledajuci tv. Ne znam kako da zakacim slike, a ako nekog interesuje
    poslacu mi slike na E mail. Rok neogranicen, cena 9 eura.

    ОдговориИзбриши
  4. Objavio sam komentar za punjac kapsula, a zaboravio da ubacim svoj E-mail ako je to dozvoljeno ovde
    kostic1958@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  5. Poštovani, mene zanima punjač kapsula 00. Srdačan pozdrav.

    ОдговориИзбриши