понедељак, 14. април 2014.

Ostale terapije: Fingolimod

Trebalo bi da kažem nekoliko reči o ovom leku, koji je takođe novotarija u lečenju multiple skleroze, odobren u USA od 2010. a u EU od 2011.

Šta je fingolimod:


Fingolimod deluje tako što sprečava limfocite da napuste limfne čvorove i time ih sprečava da izazovu autoimuni upalni proces. Rezultati kliničkih testiranja, kao i sporedni efekti su dostupni ovde:


Rezultati pokazuju da je fingolimod nešto uspešniji od DMFa u sprečavanju relapsa i usporavanju progresije bolesti. Međutim, rizici kod upotrebe fingolimoda su veliki. Tabela potencijalnih rizika je jako duga i uključuje takve stvari kao što su sklonost ka infekcijama, infarkt, otkaz jetre i bubrega... Prilično strašno u odnosu na DMF. Takođe, prva doza leka se mora davati uz monitoring rada srca u narednih 6 sati jer postoji rizik od ozbiljnih srčanih problema.

Cena terapije od 35.000 EUR godišnje ga stavlja van domašaja prosečnog Srbina, kao i u slučaju DMF-a ako biste želeli da ga nabavite na uobičajeni način. Naravno, uvek sumnjam u ovakve cene, pa sam sproveo malo istraživanje, koje mi je donelo sledeće informacije:

98% fingolimod u prahu se, kao i DMF, može nabaviti od Sigma Aldrich-a, preko njihovog beogradskog partnera Uni-Chem. Nije na spisku kontrolisanih susptanci tako da nabavka ne bi trebalo da bude problem.

Informacije o fingolimodu na Sigma-Aldrich sajtu:


U trenutku kada ovo pišem, 5mg fingolimoda, što je dovoljno za 10 doza (standardna doza je 0.5mg jednom dnevno), košta oko 50 EUR. Godišnja doza bi koštala grubo oko 1800 EUR. Nije jeftino, ali nije ni nedostižno.

Fingolimod kupljen na ovaj način bi potom trebalo spakovati u želatinaste kapsule što bi bio prilično pipav proces obzirom da bi svaka trebalo da sadrži samo 0.5mg. Ovde bi dobro došla pomoć farmaceuta.

Za sada ne razmatram nabavku ili uzimanje fingolimoda jer nemam nikakve potrebe, DMF me drži u sasvim dobrom stanju a bez ikakvih bitnih sporednih efekata, tako da mi se dodatni rizik vezan za terapiju fingolimodom ne isplati. Fingolimod bi mogao da posluži kao plan B ukoliko dođe do neke nepredviđene situacije sa DMFom.

Нема коментара:

Постави коментар